startpagina

Photo organizer.

Maak mooie diashows, gebaseerd of de tekstvelden in je foto's.
Laat deze diashows afspelen door Photo viewer.

Explanation in English
Explanation in English

Met deze functie kun je mooie foto shows samenstellen, gebaseerd op de gegevens zoals je die eerder al in de foto's geschreven hebt.
Bijvoorbeeld zoiets als:
Maak een foto show van alle foto's die gemaakt zijn in Turkye in Maart 2013 waarop Peter staat en die een prioriteit hebben van 100 of hoger. Zoek naar die foto's op de hele harddisken C: en D:, maar zoek niet in de map D:/backup. Kopieer alle gevonden foto's naar de map E:/Peter en laat die collectie direct na het zoeken zien met Photo viewer.
is mogelijk. Alle zoekcriteria zijn hoofdletter ongevoelig.


Overzicht van het dialoogvenster. Het dialoogvenster dat je krijgt direct nadat je deze functie opstartte. Een overzicht van alle velden die je kunt gebruiken voor je zoekopdracht en overige functies.

Wissel linker checkboxen. Met deze checkbox selecteer je alle linker checkboxjes aan of uit. Als een linker checkbox aangevinkt is dan zal een foto alleen maar aangemerkt kunnen worden als deel van een foto show als dat veld ook daadwerkelijk in de foto gevonden word.

Selecteer niets. Door op deze knop te klikken wis je alle velden zodat je met een schone start aan een nieuwe zoektocht kunt beginnen.

Wissel rechter checkboxen. Hier kun je alle rechtercheckboxjes aanvinken of uitschakelen. Als een rechtercheckbox is aangevinkt dan zal een foto alleen maar bij de foto show gaan behoren als de inhoud van dat veld in de foto exact hetzelfde is (en dus even lang) als de inhoud van het bijbehorende veld in dit dialoogvenster.


Zoek in alle tekstvelden. Deze 10 linkse velden zijn algemene velden. Naar alles wat je hier invult zal gezocht worden in alle tekstvelden in de foto's of in het csv bestand.
In dit voorbeeld is voor de zoekopdracht kippenvilla geen van beide checkboxen aangevinkt. Dus dit veld is niet verplicht in een foto om die foto te kunnen opnemen in de foto show en de tekst kippenvilla hoeft niet perse exact gelijk aan een volledig veld in de foto te zijn, het mag er ook een deel van zijn.
Met de kleine knop met een < pijl er op kun je dit veld wissen.
Door te klikken op de grotere knop krijg je dit dialoogvenstertje met knoppen:

Kies een veld uit een lijst. Via deze knoppen ga je naar de bijbehorende lijst met gegevens. Dit werkt hetzelfde als de knoppen op het hoofdscherm en gebruikt dezelfde lijsten. Dit heb je waarschijnlijk al vaak gedaan toen je de gegevens in de foto aan het schrijven was. De methode om deze lijsten te gebruiken is hier uitgelegd.

Zoeken nar trefwoorden. De velden in het midden van het dialoogvenster zijn de trefwoordvelden. In dit voorbeeld is de linkercheckbox op de bovenste regel aangevinkt, dus een foto kan alleen een deel van de foto show worden als het trefwoord beton er in staat. Het tweede trefwoord, ijzer is een van de niet-verplichte velden. Minstens een van de niet-verplichte velden moet in de foto staan voordat die aangemerkt wordt als deel van de foto show. In deze trefwoordvelden kun je alleen maar trefwoorden gebruiken zoals ze in de trefwoordlijsten staan. Die kun je bereiken door, net zoals op het hoofdscherm, op een van de genummerde knoppen te klikken. En met de kleine knop met een < er op kun je een trefwoordveld wissen.

Overige velden die een lijst gebruiken. Met deze 8 velden aan de rechterkant kun je naar gegevens zoeken in de overige velden die een lijst gebruiken. In dit voorbeeld is Breda gebruikt als een stad om naar te zoeken. En beide checkboxen zijn aangevinkt, dus Breda moet als stad in de foto staan en een foto met Bredany als de stad wordt niet in de foto show opgenomen.

Zoeken in het commentaar. Je kunt ook zoeken naar tekst in het commentaar, maar het hoeft nooit volledig overeen te komen met het volledige commentaar in de foto. Er is hier geen rechter checkbox beschikbaar. Alleen de < wis knop en een in comment knop waarmee je het dialoogvenstertje met knoppen kunt openen. Via die knoppen kun je dan gegevens uit de trefwoord of andere lijsten kiezen, precies zoals hierboven beschreven bij de algemene velden.

3 velden die nummers gebruiken. Dit zijn drie velden die alleen nummers gebruiken. Het bereik voor urgency is 1 tot 10, het bereik voor priority en showtime is 1 tot 255. Hier werken de rechter checkboxen iets anders. Als die zijn aangevinkt, dan word het bijbehorende veld gebruikt, zo niet dan blijven de invulveldjes grijs en kun je er dus niets in typen, zoals bij priority in dit voorbeeld.
In dit voorbeeld is urgency gebruikt, maar niet verplicht. (Zijn linker checkbox is niet aangevinkt.) Het bereik om naar te zoeken is 4 of hoger, (dus tot en met 10) want een leeg maximum veld geeft aan dat er geen hoogtelimiet is ingesteld.
De showtime is in dit voorbeeld wel verplicht in de foto en moet 100 of hoger zijn.


Zoek naar een specifieke tijd. Je kunt zoeken naar foto's binnen een op te geven bereik in tijd. In dit voorbeeld van 2010:01:01 00:00:00 tot 2012:01:01 00:00:00. Met de keuzeknopjes kun je aangeven in welke tijd je wilt zoeken, de EXIF tijd, de IPTC tijd of allebei. In dit voorbeeld is de linker checkbox niet aangevinkt, dus ook foto's die niet voldoen aan deze tijd maar wel voldoen aan een of meer van de andere niet verplichte zoek criteria zullen in de foto show opgenomen worden.

Waar wil je zoeken naar de foto's Je kunt direct in de foto's zelf zoeken, maar je kunt ook in een csv bestand zoeken die je eerder al hebt gemaakt met Photo organizer. Zoeken in een csv bestand gaat sneller, wat vooral van belang kan zijn als je veel foto's wilt doorzoeken. Maar als het csv bestand veranderd werd of als de foto's zelf veranderd werden nadat het csv bestand werd gemaakt, dan kan je verkeerde resultaten krijgen.
In dit voorbeeld zal de zoekopdracht uitgevoerd worden in het csv bestand F:\All from D and E.csv Dit csv bestand bevat 4284 foto's met de velden zoals ze in het zwart geschreven zijn in het informatievenster dat je ziet in de onderkant van het venster op je scherm :

Beschikbare velden in dit csv bestand.

Je kunt een set met zoek criteria opslaan. Je kunt een set met zoekcriteria zoals ze in het dialoogvenster staat een naam geven en opslaan zodat je later dezelfde criteria gemakkelijk weer kunt benutten voor een volgende zoekopdracht. Gewoon de gewenste naam intypen in het tekstveld en op de knop Bewaar deze set. klikken.
Een voorgedefinieerde set met gegevens hergebruiken doe je door die set te selecteren in het uitvalvenstertje net boven dat tekstveld. Die naam wordt dan in het tekstveld geschreven en de set met zoekcriteria wordt in je dialoogvenster ingevuld. Je kunt ook een actieve set met gegevens wissen door op de knop Wis deze set. te klikken.

Wat wil je doen met de gevonden foto's? Je kunt een csv bestand maken en er alle gevonden foto's in schrijven door de bovenste checkbox aan te vinken. En met de bovenste lange knop kun je dan kiezen welk csv bestand je wilt gebruiken of maken. (In dit voorbeeld D:\photos\result\result.csv Als dat csv bestand al bestaat, dan krijg je daar een melding van en kun je met de keuzeknopjes boven die lange knop kiezen of je de gevonden foto's wilt toevoegen of dat bestaande csv bestand wilt overschrijven.
Als je kiest om foto's toe te voegen aan het bestaande csv bestand, dan zal er eerst een tijdelijk csv bestand gemaakt worden met de resultaten van de nieuwe zoektocht en naderhand zal dit tijdelijke bestand gekombineerd worden met het aan te vullen bestand. Tijdens dit kombineren worden de foto's gesorteerd en als er dubbele zijn, dan zal de verwijzing naar een er van verwijderd worden.
Door de tweede checkbox aan te vinken geef je de opdracht om alle gevonden foto's naar een op te geven map te kopiŽren. Die map kies je door middel van de tweede lange knop, in dit voorbeeld F:\gevonden. Als een foto met dezelfde naam al in deze map staat, dan zal gecontroleerd worden of het ook echt dezelfde foto is als de nieuw gevonden foto en als dat het geval is, dan zal de nieuwe foto niet gekopieerd worden. Maar als blijkt dat de naam hetzelfde is, maar de foto zelf niet, dan zal de niewe foto gekopieerd worden met een serienummer in zijn naam er aan toegevoegd.

Wat wil je doen na de zoektocht. Hier kun je aangeven wat je wilt doen, direct na de zoektocht. Je kunt de diashow die je net maakte direct laten afspelen met Photo viewer of je kunt het programma pauzeren (zodat je kunt zien wat het resultaat van je zoektocht is) voordat je teruggaat naar het hoofdscherm. Maar je kunt dan ook direct een nieuwe zoektocht gaan doen.

Tijdens het zoeken. Nadat je op de Maak de diashow. knop hebt geklikt wordt het venster van Photo organizer kleiner en krijg je zoiets als in dit voorbeeld. Gedurende dit proces kun je het stoppen door te klikken op de Stop deze actie. knop. Je kunt de pc ook de opdracht geven om zichzelf uit te zetten nadat deze zoektocht klaar is met de Zet de computer uit als deze opdracht klaar is checkbox. Zorg er in dat geval wel voor dat er geen andere programma's actief zijn die dat zouden kunnen verhinderen.

Na het zoeken. Nadat de zoektocht klaar is vertelt Photo organizer hoeveel foto's er zijn gevonden tijdens die zoektocht. In dit voorbeeld bevat het csv bestand dat net gemaakt is 8 foto's.
Je kunt er dan voor kiezen om terug te gaan naar het hoofdscherm of om een andere zoektocht te laten uitvoeren.
overige functies. kopieer foto's naar map / wis overbodige foto's vanuit csv bestand. Hernoem foto's, schrijf of verander EXIF tijd in foto's in een map of set met mappen. Haal miniaturen uit foto's, verwijder metadata uit foto's in een map of set met mappen. Zoek naar dubbele foto's in een csv bestand, een map of een set met mappen. Maak csv bestand met velden van alle foto's in een map of in een set met mappen. Schrijf velden uit een csv bestand in alle foto's vermeld in dat csv bestand. Schrijf velden vanaf het scherm in alle foto's in een map. Maak, verander of kombineer tekst en/of csvbestanden. Schrijf exif tijd als iptc tijd en/of naam van foto's als naam in foto's en/of verwissel. Schrijf relatieve mapnamen in het nu gebruikte tekstbestand met mapnamen. Gebruik informatie in de foto's om ze te selecteren voor een diashow om te kopiŽren.
Door te klikken op elk van de knoppen in deze afbeelding spring je direct naar de uitleg over die functie. Of je kunt direkt naar de startpagina gaan of terug naar de 'overige functies' op de uitlegpagina over het hoofdscherm gaan.Hans van der Hoeven
Liesbospark 28
4813 HV Breda
The Netherlands
Programma uitleg
vragenlijst
Contactformulier
Ik wil een sleutel
email:info@photoorganizer.nl
© 2010, Hans van der Hoeven
URL: www.photoorganizer.nl
© HHdesign. Webmaster: HHdesign.