startpagina

Photo organizer.

Kopieer foto's naar een map.
Verwijder overbodig geworden foto's die vermeld zijn in een csv bestand.

Explanation in English
Explanation in EnglishCopy all photos to one folder. Als al je foto's verspreid staan op je harde schijven en je echt niet meer weet waar je je foto's nog moet zoeken en welke je hoeveel keer je op je pc hebt staan, dan is dit de functie waar je al je problemen mee kunt oplossen.

Het eerste dat je moet doen is alle foto's verzamelen op een plek zonder dat je iets doet met de originele foto's. Je doet dat door alle foto's te kopiŽren naar een, bij voorkeur, lege map die groot genoeg is om alle foto's te kunnen bevatten. Je doet dit door de keuzeknop Kopieer alle foto's naar een map te selecteren.
Vervolgens kies je waar Photo organizer moet gaan zoeken naar foto's. Je hebt de keuze uit een enkele map, met of zonder zijn submappen. Of je kunt kiezen uit een set met mappen. Deze laatste optie geeft je meer vrijheid en maakt het mogelijk om in een keer alle opslagmedia die aan je pc hangen in een keer door te zoeken. In dit voorbeeld is Deze set met mappen: geselecteerd en een set gekozen die de harde schijven D en E omvatten.
Dan moet je de map kiezen (of maken) waarnaartoe alle foto's gekopiŽerd moeten worden. In dit voorbeeld is gekozen voor F:\foto's. Je kiest de map door op die knop te klikken en vervolgens de map te selecteren of maken.
De laatste keus die je moet maken is welk csv bestand je gaat gebruiken als tabel met fotonamen. Je kunt een nieuw csv bestand aanmaken of je kunt een al bestaand csv bestand kiezen. In dat geval zal deze nieuwe zoektocht toegevoegd worden aan dat bestand.

Nadat je de bovenstaande keuzes hebt gemaakt klik je op de knop Begin met deze opdracht :Kopieer alle foto's naar een map..

Bezig met kopiŽren van alle foto's. Dit proces kan best wel lang duren als er veel foto's zijn of als 1 of meer volledige harde schijven moeten worden doorzocht. Maar je kunt Photo organizer de instructie geven om de computer uit te schakelen nadat dit proces klaar is. Zorg er in dat geval wel voor dat er geen andere programma's actief zijn die dat zouden kunnen tegenhouden.
Het csv bestand waarin alle fotonamen en het resultaat staan geschreven. Photo organizer zal zoeken naar alle jpg en jpeg bestanden en ze kopiŽren naar de opgegeven map. Als er in die map al een foto met dezelfde naam staat, dan zal Photo organizer een serienummer toevoegen aan de nieuw te maken kopie. In de csv komen drie kolommen. In de eerste kolom de volledige naam van de originele gevonden foto. In de tweede kolom de volledige naam van de gekopieerde foto. en in de derde kolom het resultaat. In die kolom komt Ok. te staan bij elke succesvol gekopieerde foto.Als resultaat heb je nu een map met alle foto's uit alle doorzochte mappen bij elkaar. (Het is wel een goed idee om, voor alle zekerheid, de gehele map ook te kopieren naar bijvoorbeeld een externe harde schijf zodat je altijd een backup hebt van al je foto's.) De kans dat er foto's dubbel in staan is best wel groot als je vanuit veel mappen hebt gezocht. Dus de volgende logische stap is om door de hele nieuwe map te gaan, op zoek naar dubbele foto's. Dit kun je het beste doen met de functie Zoek naar dubbele foto's in... en daar het csv bestand dan net gemaakt of aangevuld is te selecteren om in te zoeken. In die functie kun je dan zien hoe de kopie heet en waar de originele foto staat en je krijgt ook een melding als de originele foto niet (meer) te vinden is. Je kunt dan gemakkelijk alle dubbele foto's vinden en de dubbele foto's wissen die overbodig zijn.

De volgende logische stap is om alle overgebleven kopies te gaan verdelen in een nieuw op te zetten systeem. Dit kun je doen door de foto's te verdelen over verschillende mappen met de functie Maak kopies in het relatieve pad zoals aangegeven in het veld 'folder', beginnend in map : die hier op de hoofdpagina is uitgelegd. Zorg er dan wel voor dat daar de checkbox Originele foto verwijderen na maken van kopie. is aangevinkt want het is de bedoeling dat de foto wordt verplaatst.

Vervolgens ga je weer door die hele map met kopies via de functies van het hoofdscherm zelf. Je kunt dan voor elke foto de map opgeven waarin hij moet komen te staan met de folder knop. Ook kun je alle trefwoorden en andere velden voor die foto invullen. met de schrijf knoppen wordt dan de nieuwe info in de foto geschreven en de foto verplaatst naar je nieuwe systeem.
Je hoeft dit niet in een keer af te maken. Want als je Photo organizer tijdens dat proces afsluit en naderhand weer opstart, dan kun je gewoon doorgaan waar je gebleven was.

Delete all superfluous photos. Nadat je door de hele map bent gegaan om alle dubbele foto's te verwijderen en alle foto's die je wilde bewaren naar je nieuw opgezet bewaarsyteem hebt verplaatst staan er alleen nog maar foto's in de map die niet verwijderd moeten worden maar die je ook niet in je eigen foto systeem wilt opnemen. Dat kunnen bijvoorbeeld foto's zijn die bij andere programma's behoren en waarvan het dus niet de bedoeling is dat de oorspronkelijke originele foto's verplaatst of verwijderd worden.
Dan is het tijd voor de volgende stap in deze functie Verwijder alle overbodige foto's in csv bestand.
Deze functie zal het opgegeven csv bestand lezen en bij alle oorspronkelijke originele foto's controleren of het kopieren de eerste keer goed ging (Dan moet er Ok. in de derde kolom staan.) Als dan vervolgens blijkt dat de kopie zoals hij in het csv bestand staat niet meer in die map staat, dan gaat Photo organizer er van uit dat de gebruiker die kopie heeft verplaatst naar zijn eigen nieuwe foto systeem of dat die foto gewist werd om andere redenen. In beide gevallen is de oorspronkelijke originele foto ook overbodig geworden en zal Photo organizer hem wissen. Maar alle oorspronkelijke originele foto's waarvan de kopie nog in de map staan zoals in het csv bestand beschreven is zullen ongemoeid worden gelaten.

Resultaat van het wissen van overbodig geworden oorspronkelijke foto's. Alle acties die door Photo organizer worden uitgevoerd worden geschreven in een 2e csv bestand. Dit bestand zal in dezelfde map staan als het csv bestand dan gelezen word en zal dezelfde naam krijgen met de toevoeging _result in de bestandsnaam. De eerste 2 kolommen zijn hetzelfde als in het gelezen csv bestand. De derde kolom laat zien wat er gebeurde.

Na dit proces kun je de volledige folder met kopies wissen want die is volledig overbodig geworden. (Het is nu ook logisch om een backup te maken van je nieuwe fotosysteem om de backup die je eerder in het proces waarschijnlijk al hebt gemaakt mee te vervangen.)

Het eindresultaat: Al je foto's die verspreid over je harde schijven stonden zijn nu netjes georganiseerd in een nieuw systeem van mappen en alle dubbele foto's zijn daaruit verwijderd.
Overige functies. kopieer foto's naar map / wis overbodige foto's vanuit csv bestand. Hernoem foto's, schrijf of verander EXIF tijd in foto's in een map of set met mappen. Haal miniaturen uit foto's, verwijder metadata uit foto's in een map of set met mappen. Zoek naar dubbele foto's in een csv bestand, een map of een set met mappen. Maak csv bestand met velden van alle foto's in een map of in een set met mappen. Schrijf velden uit een csv bestand in alle foto's vermeld in dat csv bestand. Schrijf velden vanaf het scherm in alle foto's in een map. Maak, verander of kombineer tekst en/of csvbestanden. Schrijf exif tijd als iptc tijd en/of naam van foto's als naam in foto's en/of verwissel. Schrijf relatieve mapnamen in het nu gebruikte tekstbestand met mapnamen. Gebruik informatie in de foto's om ze te selecteren voor een diashow om te kopiŽren.
Door te klikken op elk van de knoppen in deze afbeelding spring je direct naar de uitleg over die functie. Of je kunt direkt naar de startpagina gaan of terug naar de 'overige functies' op de uitlegpagina over het hoofdscherm gaan.Hans van der Hoeven
Liesbospark 28
4813 HV Breda
The Netherlands
Programma uitleg
vragenlijst
Contactformulier
Ik wil een sleutel
email:info@photoorganizer.nl
© 2010, Hans van der Hoeven
URL: www.photoorganizer.nl
© HHdesign. Webmaster: HHdesign.