startpagina

Photo organizer.

Vind alle dubbele foto's in je foto collectie
en verwijder diegenen die je niet meer wilt.

Explanation in English
Explanation in English



Kies hoe je met deze functie begint. Je kunt beginnen met deze functie op vier verschillende manieren.
de bewaarde zoektocht. Deze optie is alleen beschikbaar als je eerder al een zoektocht naar dubbele foto's hebt gedaan via een van de drie volgende opties, want de laatst uitgevoerde zoektocht blijft bewaard om er altijd snel mee door te kunnen gaan zonder weer alle info te moeten verzamelen die nodig is voor zo een zoektocht. (Dit kost best wel wat tijd want Photo organizer moet in elke foto de exif tijd lezen en voor elke foto een controlesom maken.
een csv bestand. Deze methode is vooral heel bruikbaar met csv bestanden die gemaakt zijn door de functie Kopieer foto's naar map en maak csv. maar kan ook gebruikt worden met de andere csv bestanden die door Photo organizer gemaakt kunnen worden.
een map. Zoeken in een enkele map is ook mogelijk. Dit kan handig zijn als er bijvoorbeeld foto's zijn wiens naam is veranderd. De eventuele serienummers die Photo organizer kan hebben toegevoegd aan de fotonamen kunnen genegeerd worden tijdens het zoeken op een naam, dus ook die vind je in een enkele map.
een set met mappen. Zoeken in een set met mappen kan heel handig zijn. De methode om een set met mappen te kiezen of te maken is hier uitgelegd.

Informatie verzamelen om dubbele foto's te kunnen vinden. Nadat je gekozen hebt waar je Photo organizer wilt laten zoeken naar dubbele foto's zal Photo organizer eerst gaan tellen hoeveel foto's er doorgezocht moeten worden en dan de gegevens gaan verzamelen om foto's met elkaar te kunnen vergelijken. Dit proces kost wel wat tijd, afhankelijk van hoeveel foto's er doorgezocht moeten worden.
Gedurende die tijd zie je dit dialoogvenster op je scherm. Daarin zie je hoe Photo organizer begonnen is met deze functie (In dit voorbeeld kijkt hij in een tekstbestand dat een lijst bevat met alle foto's in een set met mappen) en in welke map hij nu bezig is. Daaronder zie je een nummer (in dit voorbeeld 21054) en de naam van de fot waar Photo organizer mee bezig is. Het nummer loopt terug naar 0, dus aan het verloop van dat nummer kun je ongeveer zien hoe lang dit verzamelen van de gegevens nog zal duren.)
Met de knop Stop dit en ga terug naar het hoofdscherm. kun je dit proces altijf afbreken en teruggaan naar het hoofdscherm.

Zoeken op controlesom. Nadat het verzamelen van gegevens klaar is krijg je dit scherm. In de titel van het venster zie je hoeveel foto's er in de zoektocht zijn opgenomen (hier 21348) en welke 3 foto's je op je scherm ziet (hier 862 - 864). Bovenin het venster zie je drie opeenvolgende foto's. Onder elke foto zie je een knop Wis deze foto. (of Wis deze kopie van de foto. als je in een csv bestand zoekt). en een lange knop mak laatste verwijdering ongedaan.
Daaronder zie je wat informatie waarmee telkens 2 foto's met elkaar worden vergeleken. In dit voorbeeld hebben de 2 linkse foto's dezelfde grootte in bytes, dezelfde controlesom (de controlesom vergelijkt een stukje van de foto met hetzelfde stukje van een andere foto) en dezelfde tijd. Dit wordt rood aangegeven.
De twee rechterfoto's zijn (heel duidelijk) verschillend. Het verschil in grootte en het verschil in EXIF tijd is in lila aangegeven.
Onder elke foto zie je de volledige naam van de foto, zijn korte naam, het tijdstip waarop de foto gemaakt is en de grootte van de foto in pixels en in bytes.

Kies de methode van sorteren. In de onderste regel van het venster kies je een van deze 4 methodes om de foto's te sorteren. In dit voorbeeld is gekozen voor controlesom. Door het klikken op een van deze 4 opties worden alle foto opnieuw gesorteerd op de gekozen manier en ga je naar de eerste drie foto's.
Knop om mee te zoeken. Als je op deze knop klikt, dan zoekt Photo organizer naar 2 opeenvolgende foto's, op zoek naar 2 die hetzelfde zijn met het criterium waar op dat moment op gesorteerd is. (In dit geval op controlesom, maar de tekst op deze knop wordt veranderd als de serie op een andere manier is gesorteerd.) Als het 2 dezelfden vind, dan laat hij die als de 2 meest linkse foto's zien. Je kunt dan beslissen of, en zo ja welke je wilt wissen van die twee door te klikken op de Wis deze foto. knop onder de te wissen foto. De lange knop maak laatste verwijdering ongedaan knop, die aanvankelijk grijs is en dus niet selecteerbaar was, krijgt dan zwarte tekst en maakt het mogelijk om de laatste wis actie ongedaan te maken.
Door vervolgens weer op de Zoek foto's met dezelfde controlesom te klikken gaat Photo organizer naar de volgende 2 foto's die dezelfde controlesom hebben.
Geen dubbele meer gevonden. Als Photo organizer de hele serie heft doorzocht en geen dubbele meer vind, dan krijg je dit venstertje op je scherm. Dan kun je weer opnieuw beginnen met een andere manier van sorteren om eventuele dubbele die je gemist hebt alsnog te kunnen vinden.

Handmatig door de serie foto's navigeren. Met deze 4 knoppen en met de schuifbalk kun je handmatig door de serie foto's gaan, maar dat is niet echt een efficiente manier om dubbele foto's te kunnen vinden.

Negeer een eventueel serienummer in de naam van de foto. In verschillende functie kan Photo organizer kopies een serienummer in een naam van een kopie van een foto toevoegen om te voorkomen dat een andere foto onbedoeld overschreven word. De karakters die gebruikt worden door Photo organizer om zo een serienummer mee te markeren zijn heel specifiek voor Photo organizer zodat dit niet verward kan worden met dergelijke functies uit andere programma's. (zoals Windows zelf bijvoorbeeld, die gebruikt () voor en achter zo een nummer). Als je zoekt op naam van de foto, dan kan je Photo organizer de instructie geven om een door Photo organizer zelf toegevoegd serienummer te negeren tijdens het vergelijken van fotonamen, zoals gedemonstreerd in dit voorbeeld.

Begin nieuwe zoektocht og ga terug naar het hoofdscherm. Je kunt op elk gewenst moment beginnen met een nieuwe zoektocht via een van deze drie knoppen of terug gaan naar het hoofdscherm met de knop Naar hoofdscherm.. De laatste zoektoch waarmee je bezig bent geweest zal altijd bewaard blijven zodat je daarmee later altijd weer snel door kunt gaan zonder eerst weer alle onderliggende informatie te moeten verzamelen.






Overige functies. kopieer foto's naar map / wis overbodige foto's vanuit csv bestand. Hernoem foto's, schrijf of verander EXIF tijd in foto's in een map of set met mappen. Haal miniaturen uit foto's, verwijder metadata uit foto's in een map of set met mappen. Zoek naar dubbele foto's in een csv bestand, een map of een set met mappen. Maak csv bestand met velden van alle foto's in een map of in een set met mappen. Schrijf velden uit een csv bestand in alle foto's vermeld in dat csv bestand. Schrijf velden vanaf het scherm in alle foto's in een map. Maak, verander of kombineer tekst en/of csvbestanden. Schrijf exif tijd als iptc tijd en/of naam van foto's als naam in foto's en/of verwissel. Schrijf relatieve mapnamen in het nu gebruikte tekstbestand met mapnamen. Gebruik informatie in de foto's om ze te selecteren voor een diashow om te kopiëren.
Door te klikken op elk van de knoppen in deze afbeelding spring je direct naar de uitleg over die functie. Of je kunt direkt naar de startpagina gaan of terug naar de 'overige functies' op de uitlegpagina over het hoofdscherm gaan.



Hans van der Hoeven
Liesbospark 28
4813 HV Breda
The Netherlands
Programma uitleg
vragenlijst
Contactformulier
Ik wil een sleutel
email:info@photoorganizer.nl
© 2010, Hans van der Hoeven
URL: www.photoorganizer.nl
© HHdesign. Webmaster: HHdesign.